Elon Musk i-a dat în judecată pe producătorul ChatGPT și pe directorul executiv Sam Altman, fondatorul OpenAI, pe care îi acuză că au abandonat obiectivul inițial al companiei de a dezvolta inteligenţa artificială pentru beneficiul umanității.
În procesul intentat joi seară în Statele Unite, se afirmă că Sam Altman și cofondatorul OpenAI Greg Brockman l-au contactat pe Elon Musk pentru a înființa o companie de software open source non-profit care să fie accesibilă, modificabilă, utilizabilă și redistribuită oricui, potrivit Reuters. Scopul acestei inițiative a fost de a împiedica Google să domine această tehnologie semnificativă.
Avocații lui Elon Musk au susținut în procesul intentat la San Francisco că concentrarea companiei susținute de Microsoft pe obținerea de bani a încălcat acest contract. În plus, aceștia au afirmat că compania a menținut „un secret total” cu privire la proiectul GPT-4, care este cel mai avansat model al său de inteligență artificială.
Elon Musk a co-fondat OpenAI în 2015, dar a părăsit compania în 2018 și a devenit unul dintre cei mai mari critici ai săi. În plus, în octombrie 2022, el a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari, precum și conduce producătorul de vehicule electrice Tesla și producătorul de rachete SpaceX. În 2023, Elon Musk a fondat xAI, o companie proprie de inteligenţă artificială.
Consiliul de administrație al OpenAI l-a concediat pe antreprenorul Sam Altman anul trecut pentru că a încercat să susțină misiunea companiei de a dezvolta inteligenţa artificială în beneficiul umanității. Când au trecut câteva zile, Sam Altman, care a fost susținut de Microsoft, s-a întors la companie pentru a forma un nou consiliu de administrație, care includea membrii săi inițiali.
The Washington Post a dezvăluit joi că OpenAI intenționează să numească noi membri ai consiliului său în luna martie.
Robotul conversațional ChatGPT, dezvoltat de OpenAI, a crescut cel mai rapid între aplicațiile software din lume în doar şase luni de la lansarea sa în noiembrie 2022. În plus, a provocat lansarea de roboți concurenți de către Microsoft, Alphabet și o serie de startup-uri, care au profitat de această publicitate pentru an obține finanțări de miliarde de dolari.
ChatGPT a fost folosit de companii pentru o varietate de sarcini de la rezumate de documente la scriere de cod informatic. Acest lucru a declanșat o cursă între marile companii tehnologice pentru a lansa produse proprii bazate pe inteligenţa artificială generativă.